JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten skärper fängelsestraff för människorov och våldtäkt

[2018-01-31] Hovrätten över Skåne och Blekinge

Hovrätten skärper fängelsestraffen för de två bröder som höll en kvinna fången och våldtog henne under närmare sjutton timmar i en källare i Malmö i april 2017. Straffet skärps också för en annan man som våldtog en kvinna i hennes hem i mars samma år.

 Malmö tingsrätt dömde bröderna för människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning bestående i att de hållit en kvinna fången i en källare i Malmö under närmare sjutton timmar och där våldtagit henne upprepade gånger samt försökt utpressa hennes väninna. Den yngre brodern dömdes också tillsammans med en tredje man för grov våldtäkt av en annan kvinna i hennes hem. Den äldre brodern dömdes även för människorov och våldtäkt av en tredje kvinna i en bil i Malmö. Tingsrätten dömde den äldre brodern till fängelse 7 år och 3 månader. Den yngre brodern – som mot bakgrund av bl.a. en medicinsk åldersbedömning ansågs vara 18 år – dömdes till fängelse 3 år och 3 månader och den tredje mannen dömdes till fängelse 4 år och 6 månader.

 

Hovrätten har i dag dömt i målet och på samma sätt som tingsrätten ansett det bevisat att de tre männen gjort sig skyldiga till brotten. Hovrätten anser dock att straffvärdet är högre än vad tingsrätten ansåg. Hovrätten skärper därför fängelsestraffen och dömer den äldre brodern till fängelse nio år, den yngre brodern – som även av hovrätten bedöms vara 18 år – till fängelse fyra år och sex månader och den tredje mannen till fängelse fem år. Hovrätten utvisar bröderna med förbud att återvända till Sverige före år 2032.

 

 

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning i fråga om skadestånd till målsägandena. Skadestånd döms därför ut till målsäganden i källaren med 275 000 kr, till målsäganden i lägenheten med 225 000 kr och till målsäganden i bilen med 155 000 kr.

 

 

- Det är fråga om mycket allvarliga brott. Hovrätten anser att straffvärdet för brotten är högre än vad tingsrätten kommit fram till och skärper därför fängelsestraffen för alla gärningsmännen, säger rättens ordförande hovrättsrådet Katarina Rikte. 

 

Den yngre brodern döms även för stöld, olovligt brukande och olovlig körning. Den äldre brodern frikänns av hovrätten från åtal för hot mot en av de poliser som deltog i insatsen att frita kvinnan i källaren.

 

 

Senast ändrad: 2018-01-31

För mer information kontakta:

Katarina Rikte
hovrättsråd
040-35 57 55

Kristin Vernet
tf. hovrättsassessor
040-35 57 30

Målnummer:

B 2753-17