JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten ändrar tingsrättens dom i målet om bråket på Möllan i mars 2014

[2016-10-19] Hovrätten över Skåne och Blekinge

Hovrätten över Skåne och Blekinge har idag dömt en 30-årig man, som frikändes av tingsrätten, för grov misshandel till fängelse i tre år och bestämt att han ska betala skadestånd till målsäganden med knappt 400 000 kr. Hovrätten har frikänt en 33-årig man, som dömdes av tingsrätten, eftersom åklagaren inte lyckats motbevisa att han handlat i nödvärn

 Bakgrunden är ett bråk med många inblandade av motsatta politiska uppfattningar på Möllevången i Malmö i mars 2014. Åtal väcktes mot två personer med kopplingar till en grupp på yttersta högerkanten. Malmö tingsrätt dömde i juli i år 33-åringen för grov misshandel i två fall till fängelse i tre år och frikände 30-åringen från för försök till mord.

I hovrätten har åtalet mot 30-åringen ändrats från försök till mord till synnerligen grov misshandel. Hovrätten har funnit att den bevisning som finns, bl.a. förhör med rättsläkare, är tillräckligt för att slå fast att 30-åringen gjort sig skyldig till brottet och att det ska bedömas som grov misshandel. Hovrätten anser att 30-åringen inte handlat i nödvärn.

Beträffande 33-åringen har hovrätten i likhet med tingsrätten ansett att det är klarlagt att han med kniv skadat två andra personer, varav en allvarligt. 33-åringens invändning om nödvärn har med hänsyn till den samlade utredningen och åklagarens bevisbörda lett till att hovrätten anser att han handlat i nödvärn.

Lagmannen Hanserik Romeling säger i en kommentar att hovrätten har kommit fram till att bakgrunden har varit att 33-åringen tillsammans med fyra kamrater blivit jagade av ett flertal andra personer och att han använt kniv efter att en kamrat blivit slagen i huvudet med en flaska. Han har handlat i nödvärn. Hovrätten har alltså gjort en annan värdering av bevisningen än tingsrätten.

En nämndeman ville döma 33-åringen för grov misshandel i ett fall.

 

Senast ändrad: 2016-10-19

För mer information kontakta:

Hanserik Romeling
Lagman
040-35 57 29

Målnummer:

B 2077-16