JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

DOM I MÅLET OM PORRFAKTUROR

[2016-06-13] Hovrätten över Skåne och Blekinge

Hovrätten över Skåne och Blekinge har i dag dömt en 43-årig huvudman till fängelse i åtta månader för grovt bokföringsbrott, olaga tvång i sex fall avseende s.k. porrfakturor, grovt brott mot personuppgiftslagen samt grovt förtal. Ytterligare en tilltalad döms för olaga tvång till villkorlig dom och böter. Tre andra tilltalade döms till villkorlig dom och böter för olika brott, bl.a. bokföringsbrott och brott mot inkassolagen. En tilltalad frikänns.

Åtalet har avsett flera tusen målsägande som fått kravbrev på belopp i huvudsak mellan 500-900 kr för att de påståtts ha laddat ned porrfilmer till sin mobiltelefon. En stor del av målsägandena har också betalat. Förundersökningen som inleddes redan 2012 har varit mycket omfattande och misstankarna avsåg ursprungligen bedrägeri genom bluffakturor.

I juli 2015 dömdes de tilltalade av Malmö tingsrätt för bl.a. grov utpressning och försök till grov utpressning i varierande omfattning till mellan ett och två och ett halvt års fängelse. Två av dem dömdes till villkorlig dom och böter. Huvudmannen dömdes även för grovt förtal och brott mot personuppgiftslagen. Tingsrätten friade de tilltalade för en större del av åtalet för grov utpressning och försök till utpressning på grund av brister i utredningen.

Hovrätten har till följd av åklagarens inställning utgått från att nedladdning av porrfilmer har skett i samtliga fall där kravbrev skickats ut och att de tilltalades påstående om att ett avtal träffats inte motbevisats av åklagaren. Möjligheterna att då döma för utpressning är begränsade.

Hovrätten har vidare ansett att utformningen av breven i stora delar inte kan anses brottsliga även om de är olämpliga. I en del, den s.k. Kalmardelen, anser hovrätten att formuleringarna är straffbara som olaga tvång. Därutöver har 75 försöksbrott konstaterats men dessa har ogillats eftersom försök till olaga tvång inte är straffbelagt. Inga skadestånd döms ut.

Huvudmannen döms, utöver olaga tvång och grovt bokföringsbrott, även för brott mot personuppgiftslagen genom att ha lagt ut en lista med drygt 2 700 personer på internet med påstående om att de är icke-betalande porrsurfare och för grovt förtal för att på en hemsida på internet pekat ut en namngiven kvinna som bl.a porrsurfare.   

Hovrätten var enig.

Beställning av domen görs på hsb3@dom.se eller hovratten.skaneblekinge@dom.se

Senast ändrad: 2016-06-13

För mer information kontakta:

Målnummer:

B 1975-15