JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

53-åring döms för försvunnen flerbarnsfars död – men frias från åtal för mord

[2017-10-31] Hovrätten över Skåne och Blekinge

En flerbarnsfar från Malmö försvann i fjol efter ett möte med sin 53-årige affärskompanjon, men åklagaren fick inte framgång med sitt mordåtal vid tingsrätten. Mannen dömdes för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död till ett sjuårigt fängelsestraff. I dag fastställde Hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens dom.

Planen var att 53-åringen i juni 2016 skulle hjälpa den jämnårige flerbarnsfadern att skaffa pengar till en ny bostad. 53-åringen har förklarat att han vid deras sista möte lånade ut sin bil till flerbarnsfadern, som sedan inte återvände hem till sin familj och inte heller på annat sätt hörde av sig. Bilen hittades i augusti 2016 på en pendlarparkering utanför Landskrona. Vid undersökningar i bilen hittades stora mängder blod från flerbarnsfadern.

 

53-åringen, som hela tiden förnekat att han haft något med flerbarnsfaderns försvinnande att göra, häktades i oktober 2016 och var inledningsvis misstänkt för människorov. Brottsmisstanken utökades till mord sedan en särskilt utbildad polishund hade markerat för likdoft i 53-åringens upphittade bil. Enligt utredningen fanns också spår som tydde på att någon avlossat skjutvapen i fordonet.

 

Vid tingsrätten dömdes 53-åringen inte för mord utan för grovt vållande till annans död. Dödsfallet skulle enligt tingsrätten ha blivit följden av den misshandel som 53-åringen utsatt flerbarnsfadern för.

 

Domen överklagades till hovrätten, som nu fastställer tingsrättens domslut. Mannen går alltså fri från misstanken om att han haft uppsåt att ta livet av flerbarnsfadern.

 

–Målet är ovanligt på så sätt att offrets kropp aldrig har hittats. Vi är övertygade om att flerbarnsfadern inte längre är vid liv och att det är 53-åringen som bär skuld till detta. Men det går inte att dra tillräckligt säkra slutsatser om hur han gått till väga eller hur han resonerade när offret angreps, säger lagmannen Hanserik Romeling som förklaring till att mordåtalet ogillades även i den högre instansen.

 

Mannen döms alltså till sju års fängelse. Enligt domen ska han också betala skadestånd till flerbarnsfaderns hustru och fem av dennes barn.

 

Senast ändrad: 2017-10-30

För mer information kontakta:

Hanserik Romeling
Lagman
040-35-57-29

Målnummer:

B 2370-17

Beställning av dom:

040-35 58 11