JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

17-åringen döms för mordet på den hemlöse i Hässleholm

[2017-06-15] Hovrätten över Skåne och Blekinge

Den 9 augusti 2016 dödades en tysk hemlös man på gångbron vid tågstationen i Hässleholm. Han hade fått tre knivhugg i ryggen. En då 17-årig man åtalades för mord. Tingsrätten frikände honom helt. Hovrätten har i dag dömt 17-åringen för mordet.

Det finns inget vittne som har sett gärningen och mordvapnet har inte påträffats. Åklagarens bevisning i målet bygger i stället på indicier.

Genom övervakningskameror och vittnesbevisning kan fastställas att gärningen mot den hemlöse har begåtts vid en tidpunkt då 17-åringen befann sig i området. Han har bl.a. setts av ett vittne på gångbron några minuter innan gärningen begicks.

Tidigare under dagen hade en viss oenighet uppstått mellan 17-åringen och hans flickvän, Det medförde att han bl.a. skickade ett sms där han förklarade att han kunde döda för henne.

Ungefär fem minuter innan SOS-alarm hade fått det första samtalet lämnade 17-åringen till en kompis per telefon uppgifter som innebar att det var han som hade knivhuggit en hemlös man på stationen.

 ­– Med hänsyn till tidpunkten när denna uppgift lämnats kan den bara komma från en person som hade varit på platsen när gärningen begicks, säger ordföranden i målet hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth. Något rimligt motiv till varför 17-åringen skulle ha påstått att det var han, om han bara hade råkat befinna sig på platsen när gärningen begicks, har inte framkommit. Även inför sin flickvän och en annan kompis angav 17-åringen under kvällen att det var han som hade dödat den hemlöse.

17-åringen har inte lämnat någon förklaring till varför både de kläder han bar under kvällen och hans mobil är försvunna.

Enligt hovrätten är indicierna sammantaget så starka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen är gärningsmannen..

17-åringen döms därutöver bl.a. för ett rån begånget samma kväll. Med hänsyn till hans låga ålder bestäms straffet till fyra års sluten ungdomsvård, vilket är den maximala tiden för den påföljden.

 

Senast ändrad: 2017-06-14

För mer information kontakta:

Per G. hansson
Hovrättsråd
040-355758

Målnummer:

B 756-17